Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Altijd de juiste afplaktape

We kennen allemaal de standaard afplaktape die we voor heel wat toepassingen kunnen gebruiken èn altijd wel handig is om bij de hand te hebben. Voor schilderwerken biedt deze afplaktape echter twee belangrijke nadelen die je fraaie schilderwerken in een wenk, of moeten we zeggen in een ‘trek’, teniet kunnen doen.
Deze nadelen zijn dat:

  1. De lijm niet Uv-bestendig is. Dat betekent dat deze plakband niet bestand is tegen zonlicht of gewoon daglicht. Hoe langer de afplakband blijft hangen en blootgesteld wordt aan licht, hoe meer die gaat kleven. Wanneer deze afplakband dus niet meteen verwijderd wordt na het schilderen, kost het je heel wat meer moeite om de afplaktape te verwijderen. Het gevolg is dat, bij het aftrekken van de tape, een deel van de verf kan meekomen of erger dat je de plakband er bijna niet meer afkrijgt en je een plamuurmes nodig hebt met ook hier alle gevolgen van dien.
  2. Het materiaal vocht opneemt. De standaard afplaktape is gemaakt van een soort crêpepapier. Door deze structuur neemt deze afplaktape gemakkelijk vocht op en kan ze uitzetten. Een lijn bij het schilderen van bijvoorbeeld een accentmuur kan er dan eerder grillig uitzien in plaats van loodrecht.


Om hieraan tegemoet te komen zijn er al heel wat nieuwe afplaktapes op de markt die een langere Uv-bestendigheid garanderen, zowel voor toepassingen buiten als binnen. De nieuwste afplaktapes zijn daarenboven vervaardigd uit washi-papier, een soort rijstpapier dat geen vocht meer opneemt.
Om het je gemakkelijker te maken werden de verschillende afplaktapes ingedeeld in diverse kleuren die elk hun karakteristieken en specifieke toepassingsgebieden hebben. Paintfactory biedt dan ook een uitgebreid gamma afplaktapes van het merk KIP dat voor alle schilderwerken zowel buiten, als binnen gebruikt kunnen worden. We lichten er een aantal uit voor jou.

De gele afplaktapeKip 308.png

is de meest courante in gebruik. Deze is even sterk als de standaardversie, maar kan je gerust tot zes maanden binnen of zes weken buiten laten hangen, zonder dat de kleefkracht toeneemt. Tenslotte werk je je schilderwerk esthetisch af dankzij de super rechte belijning. 

De paarse afplaktape

gebruik je wanneer je in je interieur behangpapier en verf gaat combineren. Deze afplaktape biedt het comfort van de gele afplaktape en breng je aan op je behangpapier zonder vrees voor beschadigingen. Deze variant is ook perfect geschikt om aan te brengen op een pas geschilderde ondergrond.
De blauwe afplaktape Kip 380..png

is bijzonder geschikt voor buiten, maar kan ook perfect voor binnen. In deze plakband werd een draad geweven, die de tape niet alleen heel sterk maakt en bijzonder vormstabiel, maar waardoor je de tape ook kan afscheuren langs die draad en je zo steeds een loodrechte hoek van 90% krijgt. 

Voorgevormde hoekjes van 90%

vergemakkelijken het schilderen van ramen of fijne houtstijlen waarbij je het raamglas wilt beschermen. Deze hoekjes kan je perfect combineren met een andere afplaktape voor de rechte stukken.

De verschillende tapes zijn telkens te verkrijgen in 4 maten - tenzij anders vermeld - namelijk 18mm, 25mm, 38mm en 50 mm, waarbij 18 en 25 mm de meest courante zijn. Hoe smaller de tape, hoe gemakkelijker hij te kleven is. Voor de minder geoefende schilder is 18 mm misschien net iets te smal waardoor 25 mm beter geschikt is. 38 mm raden we aan bij grove schilderwerken en 50 mm kan van pas komen om grote oppervlakken af te plakken, zoals deurklinken.
Hieronder vind je alvast ons volledig overzicht van afplaktapes, maar aarzel niet om in onze Paintfactory stores nog extra uitleg te vragen.

Artikel
Toepassing             
Inzetduur
Breedte
Kleefkracht
305 Kip Masking tape (wit)
universeel inzetbaar
kort
18/24/36/48
medium
308 Kip FineLine tape + voorgevormde 90% hoekjes (geel)
voor een afwerking met messcherpe randen op gladde en licht ruwe ondergronden,
binnen en buiten
6 maanden, buiten kort
19/25/38/50
medium
309 Kip Masking Tape (paars)
voor schilderwerk op kwetsbare ondergronden
8 weken binnen
18/24/36/48
licht
317 Kip PVC-masking Tape (oranje)
goede standaardkwaliteit, voor het afplakken bij bv. stucwerkzaamheden
6 weken
50
medium
324 Kip Steenband (zilvergrijs)
hoogwaardige kwaliteit, voor afdekwerkzaamheden op steen- en stucwerk
kort
50
sterk
333 Kip Masker met textieltape (blauw + afdekfolie)
voor snel afdekken en maskeren van grote oppervlakken, binnen en buiten
3 weken
550/1100/1200
medium
380 Kip Textieltape (blauw)
dunne en soepele tape voor haarscherp afplakken bij schilder- en stucwerk, 
bijna alle ondergronden, binnen en buiten
3 weken
25/38
medium

 

 

 

Terug naar het overzicht
Naar boven