Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Bestrijd de Global Warming: verf uw dak wit!

De beste ideëen zijn vaak de eenvoudigste. Of wat dacht u van volgende methode om de globale opwarming tegen te gaan: verf uw dak wit en leg uw wegen aan in koude kleuren. Het idee is afkomstig van niemand minder dan Steven Chu, de Nobelprijswinnaar in de fysica die het tot minister van Energie in de regering-Obama heeft geschopt. Chu lanceerde het voorstel op de eerste dag van een driedaags symposium in het Saint James Palace in Londen over de opwarming van het klimaat.

Koude kleuren
Achterliggende gedachte van het voorstel, de wereldbevolking met een verfborstel het dak op te jagen: wit en andere 'koude' kleuren reflecteren meer het zonnelicht en de warmte. Met platte, witte daken blijven de gebouwen koeler, waardoor bespaard kan worden op airconditioning (en elektriciteitsverbruik). Samen met wegen in koele kleuren zou dit initiatief volgens Chu hetzelfde energiebesparende effect hebben als het -volstrekt irreële- elf jaar lang stilleggen van alle globale autoverkeer.

Geen broeikaseffect
Doordat het zonnelicht in een witte of alleszins lichtgekleurde toekomst van het oppervlak wordt weggereflecteerd, gaat veel van dat zonnelicht via de atmosfeer terug de ruimte in - in tegenstelling tot de infrarode straling die vanop het opgewarmde oppervlak van de aarde wordt uitgestoten en die door de broeikasgassen wordt tegengehouden en aldus het broeikaseffect veroorzaakt. Ergo, aldus Chu, "als het zonnelicht neerkomt en weer naar boven gaat, is er geen broeikaseffect".
Volgens de nobelprijswinnnar is er evenwel geen enkele technologische wonderremedie om de globale opwarming te bestrijden, en dus wordt iedereen geacht om zijn best te doen. (afp/belga/gb)

Ter info: met 10 liter 'PAINTFACTORY DAK wit' kun je ongeveer 40m² schilderen. Kostprijs: € 48,95 (of € 4,9 per liter). PAINTFACTORY DAK is een waterverdunbare dakdichtingsmiddel op basis van hoogwaardige acrylaatharsen en lichtechte pigmenten.

Terug naar het overzicht
Naar boven