Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Faq

Blaasvorming: waarom en hoe los je dit op?

Blaasvorming is het vormen van een blaas tussen het oppervlak en de verffilm veroorzaakt door waterdruk. Grootste oorzaken van blaasvorming zijn, vochtigheid, constructiefouten, een tekort aan verluchting in vochtige ruimtes en condensatie. Solventgebaseerde verven zijn kwetsbaarder voor blaasvorming dan wateroplosbare verven.
Pas gevormde blaasjes zijn gevuld met water. Bij het drogen van het oppervlak, verdampt het water uit de blaasjes, maar de verffilm kan zich niet meer herstellen. Op hout kan blaasvorming sneller tot stand komen doordat hout zwelt bij wateropname. Continue zwelling en ontzwelling veroorzaakt door sterke vocht- en temperatuursverschillen verminderen namelijk de hechting.
Wanneer geschilderd wordt in direct zonlicht op een veel te warm oppervlak kan het solvent niet tijdig uit de film ontsnappen waardoor er blazen worden veroorzaakt. Dit komt vaker voor bij donkere kleuren omwille van warmteabsorptie.
Vermijd al te dikke lagen en laat de verflagen voldoende uitdrogen alvorens te overschilderen want dit kan ook blaasvorming te weeg brengen.

Oplossing:

Wanneer blaasvorming veroorzaakt werd door vocht zijn ere en paar mogelijkheden. Herstel losse en aangetaste oppervlakken met gepaste waterafstotende vulmiddelen en installeer luchtafzuiging zodoende de relatieve vochtigheid sterk afneemt. Zorg dat losse verf volledig verwijderd is, los mogelijke vochtproblemen adequaat op en plaats een goede hechtingslaag op het oppervlak. Werk af naar wens.
Blaasvorming veroozaakt door hitte komt ENKEL voor op pas geverfde oppervlakken. Deze blaasjes bevatten geen vocht. Er hoeft dus niet gezocht te worden naar andere oorzaken. Deze blaasjes kan men verwijderen door te schuren. Het oppervlak kan dan opnieuw geschilderd worden maar dan wel onder beter weersomstandigheden en lagere temperaturen.

Terug naar vragen
Naar boven