Schrijf u in op onze nieuwsbrief


De trap schilderen: geen alledaagse klus

Een bestaande trap schilderen is een stevige klus waarvoor je misschien niet meteen warm loopt. Nochtans kan je met een trap heel creatief aan de slag en bovendien hoef je op die manier niet meteen te investeren in een nieuwe trap.
Volg ons stappenplan om deze klus tot een goed einde te brengen en pak uit met een echte eye-catcher in jouw interieur.
Als extraatje hebben we trouwens nog een creatief ideetje voor jou in petto.

  • Stap 1

Schuren of afbijten is een noodzakelijk kwaad bij de renovatie van een bestaande trap. De huidige lak -of vernislagen dienen best verwijderd te worden voor je effectief van start gaat. Wanneer je de trap behandelt met eenzelfde vernis of lak is het uiteraard niet nodig om deze eerst te verwijderen.

  • Stap 2

Herstel eventuele gebreken. Kleine putjes of krassen kunnen eenvoudig hersteld worden met een opvulmiddel. je kan dit doen met Aguaplast woodfiller (verkrijgbaar in verschillende houtkleuren voor een transparante afwerking of wit voor een dekkende afwerking).
Na het herstellen schuur je de herstelde plaatsen nog even licht op zodat er geen oneffenheden meer zijn.

  • Stap 3

Ontstoffen is heel belangrijk. Stof kan immers zorgen voor eventuele onthechting of oneffenheden in de afwerkingslaag.

  • Stap 4

Tape alles goed af zodat er geen verf op reeds geschilderde muren terechtkomt. Ook de vloer onderaan een open trap afdekken is belangrijk.

  • Stap 5

Indien je kiest voor een transparante afwerking kan je kiezen tussen watergedragen en synthetische vernissen in verschillende glansgraden.
Ook onze Natural Parket, die het hout in zijn natuurlijke charme behoudt, is een mooi alternatief.
De vernissen kan je ook lichtjes aankleuren in een houtkleur of een trendy kleurtje. Vraag hiervoor naar onze ‘Color Grain’ waaier in de Paintfactory winkels.
Een andere optie is de trap voorzien van een dekkende verflaag. Dat kan heel gemakkelijk met ons product 'Vloer', een synthetische lak specifiek geschikt voor het schilderen van trappen en parketvloeren. Voor dit product kan je kiezen uit meer dan 30 000 kleurtjes. Geen gebrek aan inspiratie dus!

  • Stap 6

Breng een eerste laag vernis of lak aan.
Met ‘Vloer’ mag je de eerste laag met 5% verdunnen voor een goede hechting op het hout.

  • Stap 7

Voor een zo glad mogelijk resultaat kan je de eerste laag lichtjes opschuren met een korrel P240 om eventuele rechtopstaande houtvezeltjes weg te schuren.
Belangrijk bij de vernis met een kleurtje uit de ‘Color Grain’ waaier is dat er na deze eerste laag een beoordeling van het kleur plaats vindt. Is het volgens jou nog te licht, plaats dan ook de tweede laag met de aangekleurde vernis. Vind je het kleur goed, dan mag je er de tweede en eventueel derde laag transparant opzetten.
Voor ‘Vloer’ dien je een volle tweede en eventueel derde laag te plaatsen, zonder te verdunnen.
Een derde laag is noodzakelijk bij trappen die intensief belopen worden (vb steeds met de schoenen)
Opgelet: indien je de trap tijdens de schilderwerken nog wenst te gebruiken, schilder je best de treden 1,3,5 enzoverder. Daarna treden 2,4,6 enzoverder. Begin bovenaan!


Kies voor een creatieve touch
Je kan ook een transparante afwerking combineren met een dekkende lak. Zie hiervoor volgende foto’s.

IMG_1655.JPG      IMG_1657.JPG

De liggende treden werden transparant behandeld met ‘Vernis Hydro Satin’, de opstaande treden werden dekkend geschilderd met Vloer in het kleur ‘Worn White’. 

Deze realisatie kregen we toegestuurd van Inge Sap, een klant uit Brugge die haar trap volledig heeft afgeschuurd om nadien te behandelen met Natural Parket. Mooi gedaan!

Natural parket op trap Inge Sap.jpg

Terug naar het overzicht
Naar boven