Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Faq

Doorslaan van wax op houtvezelplaat wanden: waarom en hoe los je dit op?

Een veel voorkomend problem op oppervlakten bestaande uit metselwerk, baksteen, bouwstenen of beton is bloei. Dit zijn oplosbare zouten die aan de oppervlakte komen. Wanneer de zouten oplossen in water, komen ze naar het oppervlak waar ze blijven nadat het water is verdampt. Deze zouten kunnen de verflaag eraf duwen waardoor afschilfering veroorzaakt wordt. Bloei komt het meest voor op nieuwe constructies. Het is dan ook de gewoonte om de stenen te behandelen met een oplossing van 10% mierenzuur om de overschotten van cement op te lossen en te verwijderen. Door zo te reinigen gaan de zouten weg op het oppervlak maar niet in de steen. Na het schilderen zal het overblijvend zout door het water in de steen oplost worden en naar de oppervlakte komen waardoor afschifering begint. Afschilfering kan ook voorkomen wanneer olieverf ( alkyd ) op niet geëtst beton wordt geplaatst. Alkydverven die in contact komen met een alkalisch oppervlak vormen zepen die zich tussen de beton en de verflaag bevinden. Dit wordt dan ook verzeping genoemd. Verzeping veroorzaakt verlies van hechting van de allkydlaag.

Oplossing:

Om een situatie van verkleuring te corrigeren moet men eerst identificeren of het wel om een was doorslag gaat. Doe het volgende:

Strijk het verkleurde oppervlak in met een bleekwateroplossing ( 5 - 10% ). Wanneer geen verbleking te constateren valt, is het hoogstwaarschijnlijk wasdoorbloeding.
Sprenkel wat druppels water op het normaal en verkleurd oppervlak. Indien de waterdruppels gemakkelijk van het oppervlak wegglijden kan men spreken van wasdoorbloeding.
Bij lichte wasaantasting kan men het oppervlak schoonmaken met een detergent.
Bij sterke aantasting is het aan te raden het oppervlak integraal te reinigen met doeken gedompeld in terpentijn of White Spirit. Wissel regelmatig van doek en zorg dat het oppervlak indroog is vooraleer het te schilderen.

Terug naar vragen
Naar boven