Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Een goede voorbereiding en geschikt materiaal...

Een goede voorbereiding en geschikt materiaal is meer dan de helft van het werk

Net zoals bij koken, neemt de voorbereiding voor schilderwerken vaak meer tijd in beslag dan de schilderwerken zelf. Maar met het juiste gereedschap en een goede voorbereiding maak je het jezelf wel makkelijker. Voor je effectief aan de schilderwerken begint, las je best een momentje tijd in om alles even te overlopen. Niks is immers zo vervelend als ontdekken dat je iets vergeten bent op het moment dat je de rol in de verf dopt.

De voorbereiding

Je moet de ruimte die je wil schilderen degelijk voorbereiden. Eerst en vooral dek je de vloer af met plastiek of tetra karton, zodat je geen onnodige vlekken maakt. Ook moeilijk te verplaatsen meubelen en ramen voorzie je best van een beschermlaag. Verwijder afdekplaatjes van stopcontacten, deurklinken en gordijnen.
Om een mooie aflijning te creëren tussen muren, plafonds, ramen, deuren ... is een goede afplaktape noodzakelijk. De verschillende soorten tape hebben elk hun specifieke eigenschappen en zijn geschikt voor verschillende toepassingen. Onze paarse tape bijvoorbeeld is door zijn medium kleefkracht geschikt voor pas geschilderde muren. De gele tape kan je tot zes maanden laten hangen en is geschikt voor het afplakken van vloeren, ramen, deuren ...
Geschilderde muren reinig je best vooraf zodat ze ontdaan zijn van alle stof, vuil en vet. Dit kan met onze Reuzereiniger, verkrijgbaar in 1 l en 5 l verpakkingen. Pleisterwerk hoef je niet af te wassen, maar ontstof je met een droge borstel.

Het materiaal

Qua verfmateriaal heb je best altijd een beetje schuurpapier bij de hand om eventuele oneffenheden weg te werken of om houtwerk glad te schuren. Schuurpapier bestaat in verschillende korrelgroottes: hoe groter het getal, hoe fijner je kan schuren. Je kan zowel droog als nat schuren. Nat schuren is vooral geschikt voor het fijn schuren tussen verflagen door, omdat je zo minder stof hebt en ook minder krassen in de verflaag maakt. Nat schuren doe je wel  beter niet op ongeschilderd hout of pleisterwerk.
Naast schuurpapier heb je ook volgend materiaal nodig: een bakje met rooster, een ladder voor de hogere gedeeltes, schilderskledij of een overall, een vod om vlekken weg te halen, eventueel plamuur om gaatjes op te vullen en uiteraard een kwast en een rol.
Kwasten en rollen bestaan in allerlei formaten, maar ieder heeft zijn eigenschappen en is geschikt voor specifieke toepassingen.  Zo worden platte kwasten vaak gebruikt voor dunnere producten, zoals beitsen en vernissen. Ronde kwasten zijn dan weer uiterst geschikt voor het schilderen van lakken en het afzetten in de hoeken. Er zijn rollen met langere haren voor bijvoorbeeld het lijmen van vlies en rollen met kortere haren voor het plaatsen van een vernis. Ook voor het lakken bestaan er een aantal rollen waarmee je makkelijk grotere vlakken schildert. Een radiatorkwast is ideaal voor het schilderen van moeilijk te bereiken plaatsen en blokborstels voor het schilderen van decoratieve technieken zoals Kalkverf en Muur Structuur.

Terug naar het overzicht
Naar boven