Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Geef je houten plafond een moderne uitstraling

Vroeger werden vaak houten planchetten gebruikt tegen het plafond, wat een ruimte vaak een donkere indruk geeft. We krijgen bij Paintfactory dan ook vaak de vraag of deze houden planchetten geschilderd kunnen worden.
 
En het antwoord is uiteraard positief. Wij proberen je in de volgende stap voor stap advies te geven hoe je van deze houten planchetten een lichte modernere toets kan geven.
 

Wat moet je doen:

1. Bij nog niet geschilderde/verniste planchetten is een grondige reiniging belangrijk. Dit kan met onze Reuzereiniger, een niet schuimende ontvetter, die je planchetten schildersklaar maken. Maar vaak hebben planchetten in het verleden al een aantal vernisbeurten gekregen ter bescherming van het hout. Indien er nergens onthechting is van de vernis (kan je zien als schilfertjes die van het plafond komen), is het niet noodzakelijk om te schuren. Reinigen met Reuzereiniger is dan voldoende. Zijn er wel plaatsen met onthechting, dan kan je de planchetten het best opschuren (eerst grof met korrel P60 of P100 en nadien met fijne korrel P220 of P240). Nadien grondig reinigen met zuiver water en goed laten drogen.
 
Blanco 2.png
 
2. De meest geschikte primer voor planchetten (ruw hout of gevernist) is Primer Omni, een specifieke watergedragen hechtingsprimer. Dit kan je plaatsen met een Anza viltrolletje. Je behandelt het best een aantal planchetten tegelijkertijd (bijvoorbeeld 4 rijen). Hiervan kan je eerst de voegen schilderen met een borstel (dieper liggende delen).
 
schilderen plafond.jpg
 
3. Indien de planchetten glanzend gevernist zijn, laat je de Primer Omni best 48 uren drogen alvorens af te werken. Dit om een uitstekende hechting te bevorderen. Op bloot hout, hoef je maar een nachtje tussen te laten om af te werken.
 
4. Als laatste stap kan je de planchetten afwerken met Muur Mat, een potmatte afwerkingsverf voor muren en plafond. Je kan als afwerking ook voor Lak Hydro Satin kiezen. Deze verf is een specifieke lak met hoge krasvastheid (minder noodzakelijk op plafond), maar heeft ook een hogere glansgraad.

Terug naar het overzicht
Naar boven