Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Geef oude meubeltjes een tweede leven

Heb jij nog ergens een afgedankt kastje of enkele ouderwets ogende meubeltjes staan? Doe ze niet van de hand, maar geef ze een tweede leven. Recycling en upcycling is momenteel een echte trend en de ideale manier om bestaande meubeltjes te hergebruiken. Of ben je handig? Laat dan je creativiteit de vrije loop en steek je eigen meubelstuk in mekaar. Schilder ze in een trendy kleur en meteen heb je een leuke eyecatcher in je interieur voor weinig geld.

Hoe ga je te werk?
Een of meerdere delen van meubeltjes zijn vaak vervaardigd uit MDF. MDF (Medium Density Fibreboard) is een vezelplaat die bestaat uit fijngemalen houtvezels en verlijmd is met kunstharsen. Voordelen van MDF zijn dat ze lijm- en slijtvast is en een grote stabiliteit biedt. In onderstaand stappenplan nemen we dan ook MDF als basis.

Stap 1
Voor het schilderen van MDF starten we met de grondlaag. Om in je opzet te slagen is een goede grondlaag immers heel belangrijk. Kies voor Primer Omni. Deze watergedragen primer droogt snel waardoor de MDF zijn oorspronkelijke eigenschappen behoudt en er geen inhoudsstoffen migreren. Eén laag primer is meestal voldoende. Deze primer kan ook al aangekleurd worden in het kleur van je keuze.

Stap 2
Schuur het oppervlak nog even na. Het kan immers voorkomen dat bepaalde houtvezels in de MDF rechtop komen te staan. Schuur met een korrel P200 of P220 die niet alleen heel fijn schuurt, maar de houtvezels ook gemakkelijk verwijdert.

Stap 3
Maak alles opnieuw stofvrij en dan kan je al meteen beginnen met schilderen. Kies je favoriete kleur en werk af met een of twee lagen (afhankelijk van de kleurkeuze) van onze watergedragen Lak Hydro Satin. Laat alles goed drogen en zoek nu een plekje voor je ‘nieuwe’ aanwinst.


Nog enkele tips

  1. Schilder steeds ook de achterzijde van de MDF-plaat. Zo voorkom je dat de MDF plaat krom trekt.
  2. Gebruik steeds dezelfde verfsoort om alle zijden van de MDF-plaat te schilderen.
  3. Schilder met speciaal aangepaste verfborstels en verfrollen voor MDF en water gedragen lak. Voor grote oppervlakken doet een viltrol met kleine haartjes het werk. Voor het fijnere schilderwerk zijn verfborstels met synthetische haren meer geschikt.
  4. Als de inhoudsstoffen van MDF toch nog doordringen na het aanbrengen van de primer, werk je best af met synthetische verf zoals Lak Satin of Lak Hoogglans.
  5. Oneffenheden of kopse kanten kan je opvullen met Aguaplast woodfinisher. Zo krijg je een perfect egaal uitzicht.

Terug naar het overzicht
Naar boven