Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Glasweefsel of vlies?

Behangen met glasweefsel of vlies camoufleert oneffenheden op muren en plafonds of verbergt kleine scheurtjes of onvolmaaktheden. Bovendien biedt het een significante versteviging voor de muren, maar wat kies je? Glasweefsel of vlies? Alles hangt af van het beoogde resultaat en daarbij willen wij je graag een handje helpen.

  • Glasweefsel

Glasweefsel dankt zijn naam aan het materiaal waaruit het vervaardigd is, namelijk een gesponnen draad van gesmolten glas. Een ander duidelijk kenmerk is de geweven structuur. De bekendste soort is ongetwijfeld ‘Tasso’. Door de typische motieven (ruit, visgraat, vierkant,…) wordt dit product bijna nooit op plafonds geplaatst. De voordelen van glasweefsel zijn de oerdegelijke kwaliteit en een grote brandbestendigheid. De lijm wordt rechtstreeks aangebracht op de muur, wat het aanbrengen een stuk eenvoudiger maakt. Glasweefsel is na het aanbrengen ook meteen beschilderbaar. Er zijn echter ook een aantal nadelen. Het materiaal kan irriteren bij het aanbrengen en door de geweven structuur is het onmogelijk om een volledig effen oppervlak te creëren. Een ander nadeel is dat glasweefsel heel moeilijk afstripbaar is en je, eveneens door de structuur, geen naadloos resultaat krijgt.

vlies2.JPG

  • Glasvlies

Glasvlies (of glassluier) is een soort glasweefsel waarvan de onbewerkte geweven glasvezeldraden na afloop samengeperst worden. De eveneens geweven structuur zorgt altijd voor oneffenheden. Glasvlies wordt daarom, na het aanbrengen, nog afgewerkt met een dun plamuurlaagje voor het geschilderd kan worden. Glasvlies wordt enkel gebruikt voor het verstevigen van de muren. Voordeel is dat het, na een dun laagje plamuur, een heel sterk en strak resultaat geeft. Ook hier wordt de lijm rechtstreeks op de muur aangebracht. Nadelen zijn dat je glasvlies verplicht moet plamuren en verder zijn alle nadelen van glasweefsel ook hier van toepassing met uitzondering van de naden. De structuur is hier immers zo groot en onwillekeurig dat een naad bijna niet te zien is.

  • Vlies

Vlies is samengesteld uit cellulose en papier en werd geperst waardoor je een effen vlak krijgt. Dit materiaal komt volledig tegemoet aan de trend waarbij men streeft naar een effen en gladde muur. Andere voordelen van vlies zijn dat ze de muren en plafonds een extra beschermlaagje geven en het gemakkelijk afstripbaar is. Bovendien heeft vlies loodrechte naden waardoor je zo goed als naadloos kan werken. Het is trouwens – net als glasweefsel en glasvlies - ideaal om de naden van gispplaten te camoufleren en haarscheurtjes of kleine oneffenheden op een elegante manier te verbergen. Een nadeel is dat het iets minder sterk is dan glasvlies en glasweefsel waardoor grotere scheuren sneller zichtbaar zijn.
Vlies bestaat in uni-uitvoering, maar is eveneens verkrijgbaar met originele 3D-figuren en tekeningen voor een decoratief aspect als accentmuur. Wij volgen de merken Erfürt, Patent en hebben ons eigen Paintfactory huismerk ‘Bonotools’ dat een uitstekende prijs/kwaliteit garandeert.

vlies1.JPG

  • (Decoratief) Vliesbehang

Vliesbehang is sterker dan gewoon behangpapier, breng je rechtstreeks aan op de muur en is heel goed afstripbaar. Vliesbehang is te verkrijgen in effen kleuren, maar eveneens in verschillende motieven en stijlen gaande van retro-klassiek tot eigentijds-modern.
De heersende trend is dat men een muur gaat behangen en de rest gaat schilderen.
Ons merk ‘Hookedonwalls’ biedt een uitgebreid assortiment waarin je zeker je zin vindt. Doe alvast inspiratie op via www.hookedonwalls.be.
Kom langs naar een van onze Paintfactory winkels en onze medewerkers helpen je graag met het maken van de juiste keuze!

Terug naar het overzicht
Naar boven