Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Kleur is de grote sfeermaker in je woonkamer

Kleur is de grote sfeermaker in je woonkamer.  Je denkt dus best even na over het juiste kleurenpalet voor deze ruimte. Zorg in elk geval voor kleuren die bij je passen en waar je jezelf goed bij voelt. Volgende tips helpen je misschien wel een stapje verder bij jouw kleurkeuze:
 

Welke kleur kies ik voor mijn woonkamer?

- Kies vooral kleuren die goed bij elkaar passen, maar die ook perfect te combineren zijn met je meubels, gordijnen en eventueel met vloerbekleding en kussens.
- Wit is een van de meest voor de hand liggende kleuren voor een woonkamer. Wit is neutraal en laat de kamer ruimer lijken. Het nadeel van wit is dat het misschien wat onpersoonlijker is dan andere kleuren en soms wat koel overkomt. Als je wit kiest voor de muren van je woonkamer, zorg je best voor meubels en accessoires die het geheel toch wat warmer maken. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een fellere accentwand die de ruimte wat opfleurt.
- Als je voor warmte wil gaan via de kleuren van de muren, kan je opteren voor aardetinten zoals terracotta, zandkleuren en warme grijstinten. Hiermee haal je een zuiderse sfeer in huis. Bovendien gaan zowel antieke als neutrale meubels goed samen met aardetinten.
- Ook donkere tinten zorgen voor warmte en gezelligheid, maar heel donkere kleuren beperk je best tot een accentmuur, anders werken ze verkleinend in de ruimte.
Een donkere wand achter de zetel waarin je ’s avonds tv kijkt of een spannend boek leest, wekt bijvoorbeeld geborgenheid en gezelligheid op en maakt de zithoek heel knus.
- Heldere kleuren zoals fel geel of grasgroen kunnen je blij maken en zijn heel fleurig, maar in een woonkamer waar je graag tot rust komt, gebruik je best niet teveel van deze actieve kleuren. Een felle kleur kan wel een leuke eyecatcher zijn in de woonkamer, zeker in een minimalistisch interieur, maar je bent er toch best voorzichtig mee. Het combineren van verschillende felle kleuren is trouwens niet zo simpel.  Met een helder kleurenpalet is het ook moeilijker om gezelligheid of een knusse winterse sfeer op te roepen.


bruin_48710716.jpg 

 

 

 

 

 

Waar gebruik ik kleur?
- Als je muren wil accentueren of de ruimte naar je toe wil trekken, kan je gebruik maken van accentkleuren. Gebruik best niet té veel van een accentkleur, anders is het helemaal geen accent meer. Als je voor een accentmuur kiest, kan je gerust eens experimenteren met fellere kleuren. Het voordeel van een accentmuur is dat je hem zo weer overschildert, mocht het resultaat toch tegenvallen.  Een accentmuur in de woonkamer is ook ideaal voor mensen die graag vaak de look van hun interieur veranderen. Zo kan je zelfs per seizoen kiezen voor de tint die ‘hot’ (of ‘cool’) is op dat moment…
- Door je kleurkeuze kan je ook ruimtes gaan afbakenen. In een loft waar meerdere woongedeeltes in elkaar overvloeien, kan dit interessant zijn. Zo  kan je verschillende ruimtes van elkaar scheiden door bijvoorbeeld te kiezen voor contrasterende kleuren.   In de woonkamer kan je bijvoorbeeld een kop- en een zijmuur in een opvallende tint schilderen, om op die manier de zithoek af te bakenen van de rest van de kamer, die je dan in een lichtere tint schildert.
- Mooie elementen, die je wil benadrukken in je interieur, kan je laten opvallen door ze in een afwijkende kleur te schilderen, bijvoorbeeld een paar tinten donkerder dan de rest of in een contrasterende kleur. Storende elementen zoals leidingen of radiators kan je wegwerken door ze in dezelfde kleur als de achtergrondkleur te schilderen.
- Pas steeds je verlichting aan de kleuren aan. Donkere kleuren absorberen bijvoorbeeld veel licht dat in lichtsterkte gecompenseerd moet worden.

Trendkleuren 2011groen_11479615.jpg

Als je zelf nog geen kleur in gedachten hebt voor je woonkamer, dan geven we je graag al even mee welke kleuren het in 2011 goed zullen doen. De donkere tinten blijven scoren, zoals heel diep groen, kobaltblauw, koffiebruin, grijs en metaaltinten, aubergine en paars.  In de fellere accentkleuren vinden we rood, roze en blauwpaars terug. Maar ook geel blijft in 2011 een veel geziene kleur.


Spring gerust eens binnen bij Paintfactory. Wij tonen je graag de nieuwste trendkleuren en de juiste producten voor een gedroomde woonkamer!

Terug naar het overzicht
Naar boven