Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Kleuradvies

Kleuren kiezen is vaak een complexe taak. Vele factoren spelen er een rol. Samen met U kunnen wij deze complexe en boeiende opdracht tot een sfeervol resultaat leiden. De volgende informatie kan u helpen bij het kiezen van kleuren, maar vergeet nooit aan ons ervaren winkelpersoneel hun mening te vragen, zij doen dit iedere dag. Of u kunt een professionele kleuradviseur inhuren die bij u thuis of op kantoor langs zal komen. Zij houden dan ter plaatse rekening met uw stijl, lichtinval, meubels, vloerbekleding,...

Hierbij de prijzen voor onze kleuradviezen aan huis: (regio Brugge, Gent en Antwerpen)

Gevel: € 60
Interieur tot max. 2 ruimtes: € 60
Volledige woning: € 125
Extra tussenkomst kleuradvies: € 60

De kleuradviseur geeft u dan ook een kortingsbon van 5% die geldig is bij uw volgende aankoop.

Startpunt bij het kiezen van kleur in ruimtes

Maak eerst een lijst van de objecten in de uw te decoreren ruimte zullen blijven staan en welke je graag zou veranderen (kleur van muren, andere gordijnen, andere vloer ed). Al de objecten die je niet graag ziet verander je best van locatie. Dit is een uitstekend startpunt voor het vernieuwen van ruimtes.

Stel vervolgens een budget op en schuif de producten die het meest impact zullen hebben op de verandering van uw ruimte naar voor (zoals verf, gordijnen, plafond ed). Het zijn juist de eenvoudige dingen, zoals verven, die vaak het meest impact hebben op de sfeer van een leefruimte.

Genereer nu ideeën die bij jou passen. Verzamel materialen die je graag in je leefruimte zou willen zien zoals potten, planten, stalen verf, stalen stof en dergelijke. Blader in interieurmagazines en knip die pagina’s uit die bij jou passen. Kijk op onze website naar de rubriek “realisaties”, print ze af. Je hoeft je de kleurencombinaties nog niet aan te trekken.

Bepalen van uw kleurencombinaties en kleurenpalet

Groepeer wat je verzamelt hebt en beantwoord de volgende vragen:

 • Prefereer je zachte, warme kleuren zoals rood, oranje en geel of verkies je koelere kleuren zoals blauw, groen?
 • Verkies je veel verschillende kleuren in een omgeving of eerder één kleur?
 • Wens je een energieke leefruimte of een rustige omgeving?
 • Welke kleuren van de natuur trekken jou aan?
 • Waar tref je de geselecteerde kleuren aan op het kleurenwiel?
 • Heb je een gelijkaardige intensiteit van de gekozen kleuren?
 • Wil je accentkleuren gebruiken om iets te doen opvallen?
 • Hoe passen de kleuren met uw vloerkleur? Na het plafond en de muren is de vloer het grootste gekleurd vlak en kan het dus een invloed hebben op uw kleurenpalet.

Groepeer na elke vraag de kleuren die je verkiest. Kiezen wordt nu al een stuk eenvoudiger.

Analyseren van uw ideeëncollectie

Denk aan harmonie en balans tijdens het analyseproces. Hou rekening met schaal en grote van de uw meubelen. Bekijk uw verzamelde staaltjes in de ruimte waar U ze zult gebruiken want licht, kleur van de meubelen, kleur van het tapijt, parket en dergelijke zullen uw keuze van kleur beïnvloeden. Hoe groter het oppervlak van de ruimte, hoe meer opvallend een kleur zal zijn. Herhaal kleuren in accesoires zoals lampkappen, kussens, gordijnen ed. Gebruik nooit een kleur één keer, het komt anders niet tot z’n recht.

Uiteindelijk moet je houden van gekozen alle kleuren, stoffen en structuren. De combinatie moet een streling voor uw oog zijn, gebalanseerd en het moet U doen op uw gemak voelen.

Kleur en Verf

Verf is één van de meest betaalbare en makkelijke oplossingen voor verandering in een ruimte. Kleur brengt verschillende sferen met zich mee, is het nu subtiel, dramatisch of romantisch. Hoeveel keer heeft U dat zelf nog niet ondervonden? Een paar punten zijn echter wel belangrijk bij het selecteren van verf. De kleine kleurstalen en -waaiers die bij ons te bekijken zijn kunnen voor U goed lijken, maar op grote oppervlakken helemaal anders.

Wij raden daarom aan altijd een klein staal te laten maken (minimum 1L) en het kleur te schilderen op een groot vlak of op een groot stuk karton zodat je kan rondwandelen met het kleur en de verschillende belichtingen kunt vergelijken. Bekijk het kleur zowel in zonlicht, onder kamerlampen, in de schaduw, ‘s avonds en dergelijke. Ieder ander licht kan namelijk een andere ondertoon geven aan uw kleur.

Hou ook rekening met de verschillende glansgraden wij kunnen leveren : mat, zijdeglanzend of glanzend. Matte verven absorberen licht en geven een zacht fluwelen gevoel, terwijl glanzende verven licht weerkaatsen. Daardoor lijken kleuren intenser en soms harder.

 

Het kleurenwiel, een leidraad

Het kleurenwiel, gekend door de meesten, is een samenstelling van de meest intensieve en pure kleuren. Felle kleuren zullen we zelden schilderen kleurenwiel.jpg
op grote vlakten in leefruimtes, maar de principes van het kleurenwiel kunnen helpen bij het kiezen van kleuren.
Er zijn 12 kleuren in het kleurenwiel die we kunnen opsplitsen in 3 groepen:

 1. De primaire kleuren: Rood, Blauw en Geel
 2. De secundaire kleuren, dit zijn combinaties van 2 primaire kleuren: Oranje (geel + rood), Groen (geel + blauw), Violet (blauw + rood)
 3. Tertiare kleuren: een combinatie van een primair met een secundair kleur: blauw-groen, geel-groen, violetblauw, violetrood, oranjerood en oranjegeel.

 

 

 

Kiezen van harmonieën

Een kleurenwiel kan helpen bij de keuze van kleurenschema’s door het visueel illustreren van harmonieën.
 

Monochromatische kleuren

Dit is een kleurenschema die één kleur gebruikt voor verschillende intensiteiten en donkerten. Dit heeft een gesofisticeerde en elegante look.

harmonie01.jpg

Complementaire kleuren

Dit zijn de kleuren die recht tegenover elkaar staan in het kleurenwiel. Complementaire kleuren verhogen temperatuur tov elkaar waardoor men een ruimte bekomt met meer energie en interesse.

harmonie02.jpg

Gespleten complementair

Dit zijn kleurenschema’s die de combinatie maken van de rechtse en linkse kleur van het complementaire kleur.

harmonie03.jpg

Triangulair

Kleurenschema’s die op gelijke afstand staan van elkaar in het kleurenwiel. Gebruik verschillende schakkeringen van ieder kleur, een dominant kleur, een neutraal kleur en een accent kleur.

harmonie04.jpg

Analoog

Dit zijn naast elkaar liggende kleurenschema’s (vb geel, oranje, rood). Creeër een vrolijk palet door het ene kleur meer te gebruiken dan heet ander.

harmonie05.jpg

 

Het Kleurenconcept, een korte intro

Een beschrijving van kleur

 

De perceptie van kleur is een lichtfenomeen, een energievorm bestaande uit frequentie en golflengte. Wanner men licht door eenconcept01.jpg prisma stuurt wordt het licht opgesplitst
in 6 kleurenfamilies: rood, oranje, geel, groen, blauw en violet. Wit licht is de combinatie van alle kleuren samen, terwijl zwart de afwezigheid betekend van enig kleur.
Mensen zien kleur omdat er in objecten pigmenten aanwezig zijn die het licht terugkaatsen. Een groen kussen ziet er groen uit omdat de pigmenten aanwezig in het kussen
alle licht absorberen behalve groen en daarom terugkaatst naar onze ogen.

 
 
 
Kleur en licht

Ongetwijfeld heeft U al eens geprobeerd met een kleurenwaaier de kleur van uw tapijt of ander object te evenaren en wanneer U het dan schilderde op een muur leek het totaal anders. Dit noemt men metamerisme. Metamerisme wordt omschreven als één kleur dat onder verschillend licht anders lijkt. De ene kleur is al meer ondergevig aan dit fenomeen dan het ander. Voorbeelden zijn taupe, mauve, lila en vergrijsde geel-groen tinten. Vandaar dat U best onder verschillende lichtbronnen uw kleuren kiest.

Vandaar dat het type licht dat in een ruimte binnenvalt of schijnt van groot belang is bij het kiezen van de juiste kleur.

concept02.jpg

 

Direct zonlicht

Direct zonlicht wordt beschouwd als het ideale licht om kleuren te bekijken gezien dit licht een perfecte balans geeft tussen het warm (geel zonlicht) en koud (blauwe lucht) spectrum. Noorderlicht is het koudst terwijl zuiderlicht warmer is. In deze ruimte kan je duidelijk merken dat het direct zonlicht de meest echte kleurweergeving is.

concept03.jpg
 

Indirect zonlicht

Natuurlijk zonlicht is niet consistent. Het verandert van zonsopgang, middag naar avondzon. Een mooie avondzon heeft een subtiel karakter op de kleuren van een ruimte zoals je hiernaast kunt merken.

concept04.jpg

 
Artificieel licht

De kleureninterpretatie onder gloeilampen of halogeenspots komt veel warmer over, de rode en gele kleuren worden duidelijker terwijl de blauwe en grijze tinten verzwakken. Onder TL-lampen zullen de blauw-groene kleuren meer naar voor komen terwijl de rode en gele minder zullen opvallen.

concept05.jpg
 

Kleur en ruimte

Ruimte heeft ook invloed op onze kleurindruk. Hoe groter de ruimte, hoe meer opvallend een kleur zal worden waargenomen. Een kleur dat er rijkelijk mooi uit ziet op een kleurenstaal kan overwelmend overkomen op een groot oppervlak. Kleine, smalle ruimtes zullen kleur intensifiëren, grote ruimtes kunnen meer verzadigde kleuren aan.

 
Hoekleur andere kleuren beïnvloedt

Een kleur dat omgeven is door een ander kleur beïnvloedt de manier waarop we kleur waarnemen. Een gebroken witte muur kan rozig lijken wanneer het tapijt rood is. Complementaire kleuren (zoals rood en groen) lijken elkaars kleuren te versterken. 2 vierkanten van hetzelfde grijs zullen verschillend lijken tegen een witte achtergrond dan tegen een donkere achtergrond. De franse chemicus, Michel Eugène Chevreul (1786 – 1889), ontdekte dat onze kleurperceptie beïnvloedt wordt daar omringende kleuren. Vandaar de fameuze Chevreulwet: "Twee naast elkaar liggende kleuren, gezien door het oog, zullen zo verschillend mogelijk lijken." Vandaar dat kleuren, gecombineerd met andere kleuren in éénzelfde omgeving, feller, doffer, sterker en dergelijke lijken.

 

Kleur is Emotie | Kleur heeft symboliek

Kleur heeft meer dan een visuele dimensie, ook onze emoties worden geprikkeld door het gebruik van kleur. Onze kleurencollectie bevatten duidelijke voorbeelden van emoties, gevoel en symbolen.

 

Kleur en Ruimte

Men kan de perceptie van ruimtes beïnvloeden door het gebruik van kleur. Het is in feite cruciaal om te weten hoe kleuren ruimtes beïnvloeden. De meeste decorateurs grijpen naar de theorie van Johannes Itten : "De zeven Contrasten van Kleur".
 

Ruimtelijke illusies

Om een ruimte groter te doen lijken, schilder het in een licht of koud kleur. Lichte kleuren geven meer licht af en creëren meer afstand dan donkere kleuren. Koude kleuren zoals blauw, groen en lila lijken altijd verder weg dan warme kleuren. Gebruik deze tips voor een ruimte groter en luchtiger te maken. Ruimtelijke illusie is gebaseerd op "warm-koud", "licht-donker" en "hoeveelheid-contrast".

Intimiteitseffecten

Zoekt U een warmere sfeer, gebruik warme of donkere kleuren. Kleurtonen zoals oranje, bruin en rood warmen ruimtes op en geven het een vriendelijk uiterlijk. Donkere kleuren geven eerder intimiteit. Het intimiteitseffect wordt bekomen door warmte-koude en kwantiteitscontrasten.

Plafondeffecten

Bij een te hoog plafond gebruikt men best donkere, warme kleuren of kleuren die minder verzadigd zijn om het visueel lager te krijgen. Daarenboven verkrijgt men een intiemere omgeving. Gebruik lichte, koude of meer gesatureerde kleuren om een plafond hoger te doen lijken. Het hoogte of laagte effect bekomt men dus door een combinatie van warm-koud, licht-donker en kwantiteitscontrasten.

Architecturale details

Architecturale details zoals sierlijsten, plinten, ramen en ornamenten op het plafond zijn objecten dat men niet mag negeren. Schilder deze objecten in een lichter kleur dan de muren en met meer glans om ze te accentueren. Ze zullen beter licht reflecteren. Het accentueren van objecten doet men via het licht-donker principe en de juxtapositie van verschillende glansgraden.

ruimte01.jpg

Indien er architecturale details zijn dat U storen, schilder de kamer volledig in het zelfde kleur. Vermijd contrasteffecten op oneffen, lelijk gedecorereerde muren.

Opsplitsen van ruimtes

Symbolisch kan men ruimtes indelen in kleur. Zo hebben we op de foto een ander kleur achter het bed geplaatst om zo een bedhoek te creëren. Zo maakt men een ruimte om te slapen en een ruimte om te lezen ( lichte kleur ) en heeft men de indruk dat er 2 ruimtes zijn. Het opsplisten van ruimtes wordt meestal gedaan met het licht-donker en warm-koud pricipe.

ruimte02.jpg

Open ruimtes

Indien U in een open en zeer ruim huis leeft kan men best gradaties nemen van hetzelfde kleur ( blauw-groen blauw-rood ). Zo kan men geconnecteerde ruimtes rustig doen over lopen van kleur zonder al te veel drukte.

Het gebruik van strepenruimte03.jpg

1. Gebruik verticale strepen om muren en plafonds hoger te doen lijken.

 

2. Horizontale strepen kunnen de illusie creëren date en ruimte breder, langer is en verlaagt het plafond.

 

3. Gebruik diagonale strepen om een gevoel van beweging te creëren.

 

Naar boven