Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Kruid je keuken met kleur

De keuken is de plaats in huis waar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat veel bedrijvigheid is. We komen er samen om te ontbijten, te kokkerellen, gezellig te tafelen, om op te ruimen of voor een lekker kopje koffie met een goede babbel … Kortom, het is een van de meest actieve ruimtes in huis. Daarom kan je keuken gerust ook levendige kleuren aan. Wij vertellen je graag hoe je deze ruimte een beetje kan bijkruiden met kleur of hoe je een oude keuken terug op smaak brengt met een likje verf op keukenkasten en tegels.

In een actieve ruimte als de keuken mag je zeker voor levendige kleuren kiezen. Doordat er meestal niet zoveel muurruimte is om te schilderen, zullen fellere kleuren het geheel eerder doen opleven dan dat ze gaan overweldigen in de ruimte. De keuken is de ideale plaats om een vrolijk kleurenpalet op los te laten dat voor energie en ambiance zorgt. Keukens met veel roestvrij staal gaan perfect samen met een intense kleur en donkere keukenkastjes kan je opvrolijken met een fellere toets op de wand. Kleuren die het steeds goed doen in een keuken, zijn groen, geel en oranje, ook gekend als kleuren die de eetlust opwekken. Limoengeel of grasgroen zorgen voor een frisse toets in de keuken, terwijl oranje eerder warmte brengt.  Maar ook felrood, helblauw of knalroze scoren in de moderne keuken. Keukenkasten in witte hoogglanslak gecombineerd met een felle accentmuur, zijn heel trendy vandaag.

Als je keuken niet zo groot is, gebruik je best iets lichtere tinten in combinatie met kleine kleuraccenten, zoals bijvoorbeeld de ruimte achter het fornuis, of één gekleurde strook op de muur. Om een gevoel van ruimte te creëren, breng je beter de accentkleur aan op muren waar geen raam in zit. Schilder deuren en ramen in dezelfde kleur als de muur, zo laat je de ruimte ook groter lijken.
Wit en zwart zijn vandaag de meest gebruikte kleuren voor keukenmeubilair, vandaar dat een kleurtje op de muur, achter het fornuis of in keukenaccessoires onontbeerlijk wordt om de ruimte op te vrolijken.

En zit je verveeld met oude keukenkasten of gedateerde tegels? Geen nood! Wij hebben een budgetvriendelijke oplossing voor jou: met een goede schilderbeurt is je keuken weer zo goed als nieuw.

Hieronder geven we je alvast graag enkele tips mee voor het schilderen van keukenkastjes en tegels.

Keukenkasten schilderen:keukenkasten-schilderen.jpg

1. Demonteer de te schilderen keukenkasten en lades en verwijder alle deurgrepen of andere voorwerpen die het schuren en schilderen kunnen belemmeren.

2. Reinig de ondergrond met onze Reuzereiniger (1/10 te verdunnen in water) tot de ondergrond volledig vetvrij is, dit is belangrijk voor een goede hechting van de verf.

3. Schuur het oppervlak van de kastjes en lades lichtjes op met een fijne korrel (P220) om de hechting van de primer te bevorderen. Na het schuren was je de ondergrond weer af. Zorg er ook voor dat al het stof verdwenen is vooraleer je begint te schilderen.

4. Breng een grondlaag Primer Omni aan, een geschikte primer voor elke ondergrond (reeds geschilderde ondergrond, kunststof, massief hout, mdf, melamine …) Want enkel de juiste primer zorgt voor een goede hechting en is de basis voor een mooi eindresultaat. Je krijgt het mooiste resultaat als je de verf vol aanbrengt met een borstel en daarna afrolt met een rol. Zo heb je minder ‘aanzetten’. Je kan Primer Omni bovendien aankleuren in de gekozen eindkleur zodat je bij de eerste laag al een idee krijgt van het eindresultaat. 1 laag Primer Omni als grondlaag volstaat.

5. Eens de primer volledig droog is, kan je afwerken met Lak Hydro Satin, een hoogwaardige krasvaste lak met een uitstekende vloei. De afwerkingslagen breng je op dezelfde manier aan als de grondlaag. Laat de eerste afwerkingslaag drogen en breng indien nodig een tweede laag aan.

Je kan ook synthetisch werken: een grondlaag Primer Hout, een primer voor ongeschilderd hout, en daarna afwerken met Lak Satin of Lak Hoogglans.

Tegels schilderen:schilderen tegels.jpg

1. Reinig de tegels grondig met onze Reuzereiniger. Maak dat al het vet verwijderd is en spoel grondig na.

2. Breng een grondlaag Primer Omni aan op de tegels. De kwaliteit van de afwerking zal grotendeels afhangen van de keuze van de primer. Breng de primer aan met een borstel en werk daarna af met een rol.

3.  Eens de primer volledig droog is, kan je afwerken met Lak Hydro Satin.  De afwerkingslagen breng je op dezelfde manier aan als de grondlaag.

Zo, met deze tips breng je ongetwijfeld meer pit in je keuken. En als je nog vragen hebt, dan staan we je graag met raad en daad bij in Paintfactory Gent en Brugge.
 

keuken1.jpg

Terug naar het overzicht
Naar boven