Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Onze 10 tips voor de perfecte buitenkleuren

Ben je van plan om deze zomer je gevel, schrijnwerk, tuinmuren of garagepoort te schilderen? Paintfactory maakt het je graag makkelijk en geeft 10 tips om de juiste kleuren te vinden. Want kleur is niet alleen van belang binnenshuis, ook de buitenkant bepaalt het karakter van je woning. Wij helpen je alvast op weg met deze handige tips en enkele kleurencombinaties.

1) Hou rekening met de stijl en architectuur van je huis
Hoe eenvoudiger je huis, hoe minder kleuren je nodig hebt. Maar te weinig kleur kan je woning dan weer vlak en saai laten lijken. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de woning kan je wel voor meerdere kleuren kiezen. Maar spring er voorzichtig mee om, zodat het geheel niet te overweldigend wordt. Laat de tinten die je kiest voor de buitenmuren harmoniëren met het kleurenpalet dat je binnen hebt gebruikt. Zo creëer je een mooi geheel.

2) Laat je inspireren door de omgeving
Loop eens rond in je buurt en noteer wat je mooi vindt. Welke kleurencombinaties spreken je aan? Ben je eerder aangetrokken door huizen met ramen, deuren, luiken … die contrasteren met de kleur van de gevel of hou je meer van kleuren die dicht bij elkaar aanleunen?
Put inspiratie uit de kleuren die je buren hebben gebruikt, maar maak er geen kopie van. Laat je ook inspireren door de natuur. Bekijk de kleurschema’s in het landschap rondom en bouw daarop verder.

3) Bekijk de delen die niet geverfd moeten worden
Bekijk de vaste delen van je huis die niet geschilderd moeten worden en hou er rekening mee bij je kleurkeuze. Kies een kleur voor de muren die makkelijk combineert met die van het dak. Heb je ramen of een voordeur in aluminium, ga dan voor tinten die passen bij de kleur van deze materialen. Heb je een muur in baksteen die niet geschilderd moet worden, bekijk dan of er bijvoorbeeld een zweem beige of grijs in de stenen zit en gebruik deze kleur voor de delen die je wel wil schilderen.

4) Licht of donker?
Vandaag zijn donkere geveltinten in. Een donkere gevel tekent mooi af tegen het landschap en benadrukt de architectuur van de woning. Lichte kleuren laten je huis dan weer groter lijken, terwijl donkere gevels het kleiner maken. Strak wit blijft het goed doen voor een moderne tijdloze look.  Let er ook op dat een kleur die je over een grotere oppervlakte gebruikt, lichter lijkt dan op een staalkaart. Kies daarom een iets donkerder tint uit, dan diegene die je eerst in gedachten had. Bekijk kleurstalen ook buiten, maar nooit in direct zonlicht, dit vervormt de kleur.

5) Veilige combinaties
Contrasterende kleuren zullen de aandacht vestigen op architectonische details. Maar gebruik geen te extreme contrasten, die vloeken met elkaar. Om op veilig te spelen, blijf je best binnen één kleurenfamilie. Kies voor de accenten een donkerder of lichtere tint dan die van de gevel, in plaats van een andere kleur. Bij een verbouwing kan je een nieuwe gevelpartij wel in een contrasterende kleur zetten, zo laat je de authentieke gevelstenen beter uitkomen.

6) Ga voor evenwicht
Teveel kleurgebruik aan één kant van het huis, zorgt ervoor dat de woning uit balans geraakt. Probeer de kleuren gelijkmatig te verdelen over het gehele gebouw, zodat je een evenwicht creëert. Schilder onaantrekkelijke elementen zoals goten, regenpijpen … in dezelfde kleur als de gevel, zodat ze als het ware verdwijnen in de achtergrond.

7) Kleuren die blijven
De hoeveelheid ultraviolet licht die geabsorbeerd of gereflecteerd wordt door een kleur beïnvloedt de levensduur van de schilderwerken.  Gevels in donkere kleuren absorberen warmte en hebben vaker met vochtproblemen te kampen dan muren in lichte tinten. Daarom vervagen ze sneller dan lichtere kleuren en zijn ze ook moeilijker bij te werken. Hou ook rekening met de oriëntatie van de gevel. Een gevel waar veel zonlicht opvalt, zal sneller vervagen.  Gebruik altijd gevelverf van hoge kwaliteit om zeker te zijn van een goed kleurbehoud.

8) Wees voorzichtig met de kleur van het schrijnwerk
De kleur van het schrijnwerk bepaalt voor een groot stuk de totale look van de woning. Schrijnwerk in dezelfde kleur als de gevel kan in sommige gevallen goed werken, maar het kan een huis evengoed een onafgewerkte, vlakke uitstraling geven. Een donkerder kleur voor het schrijnwerk - vooral dan voor de ramen - kan bij huizen met veel ramen een ‘kader’-effect creëren. Hierdoor lijken de ramen precies kaders aan een muur. Een lichtere tint voor het schrijnwerk dan voor de gevel, is bijna altijd de meest veilige keuze.

9) Wat met de garagepoort?
Je kan een garagepoort beter laten harmoniëren met de rest van de gevel, dan ze ermee te laten contrasteren. Een garagepoort geschilderd in dezelfde kleur als de gevel, laat het huis groter lijken. Als je de garagepoort in dezelfde kleur als het schrijnwerk of de voordeur schildert, leg je teveel de nadruk op de deuren en verdeel je de gevel teveel in vakjes.

10) En wat met tuinmuren?
Voor een muur die veel zonlicht vangt, kan je gerust iets koelere kleuren gebruiken, zoals grijs of blauw. Felle kleurtjes kunnen natuurlijk ook, maar die ga je misschien sneller beu zijn. Pas op voor helder wit. Dit reflecteert het zonlicht te fel, waardoor zo’n helwitte muur je in de zomer kan verblinden.  Welke kleur je kiest, hangt natuurlijk af van de sfeer die je voor jouw tuin of terras wil creëren. Droom je weg van Griekse eilanden, dan is een combinatie van wit en helder blauw iets voor jou. Hou je het graag fris en vrolijk, dan is geel of fel groen wellicht de juiste kleur. Of denk je eerder aan een warme sfeer, dan is bloedrood of terracotta heel mooi. Wil je niet dat de kleur van je muur overheerst, kies dan voor neutrale tinten zoals warm wit, beige of lichtgrijs. Kijkt de muur uit op de noordkant, kies dan wel geen te koele, sombere kleur. Hier komt weinig zon, dus laat de kleur van de muur warmte uitstralen. Okertinten zijn hier bijvoorbeeld heel geschikt.

En tot slot nog enkele Paintfactory kleurencombinaties voor buiten:

combinatie 1.jpg combinatie 2.jpg combinatie 3.jpg combinatie 4.jpg combinatie5.jpg

Terug naar het overzicht
Naar boven