Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Pastels: van romantisch en lief tot hip en stoer…

Een trend die al een tijdje de kop opsteekt, maar pas in 2014 volledig zal doorbreken is… pastel! Van mintgroen tot poederblauw, de pastelkleuren zijn terug. En ze hoeven heus niet altijd braaf en meisjesachtig te zijn. Als je ze op de juiste manier combineert, zijn ze net heel stoer.  Pastels zijn vandaag in elk geval hot en misschien wel een must voor elk modern interieur!

In ons kleurenpalet voor 2013 lieten we al vergrijsde pastels en eigenzinnige kleuren geïnspireerd op de jaren 50 zien. Ook in 2014 zullen we meer en meer pasteltinten zien opduiken, niet alleen in brave romantische interieurs, ook in combinatie met modern design.
 
 trendkleuren 2013.jpg
 

Wat is pastel?

Een pastelkleur verkrijg je door een zuiver pigment met een lichte kleur te mengen. Dit wordt meestal gedaan met wit of lichtgeel. Bij pastel denken we meestal aan roze, geel, paars, blauw en groen, maar ook andere kleuren kunnen pastel zijn, zolang het maar een lichte, poederachtige tint is.
 
 pastelroze.jpg pastel fluogeel.jpg
Pasteltinten komen het best tot hun recht in matte verf, krijt- of kalkverf. Zijdeglans en hoogglans geven ze wat meer dat jaren vijftig gevoel.
Zacht en uitnodigend als ze zijn geven pasteltinten een aangename sfeer, een soort gezellige gloed, aan elke kamer. Lichte pasteltinten zoals poederblauw, muntgroen en oud roze houden zich meestal op de achtergrond, maar zorgen onopvallend voor een fris interieur. Meer uitgesproken pasteltinten zoals olijfgroen en banaangeel zijn zonniger en geven dan weer extra pit aan het interieur. 
 

Pastelcombinaties

Doordat pasteltinten zacht zijn van kleur, kan je ze onderling goed met elkaar combineren. Ze verlichten het interieur en werken bovendien ook rustgevend. Lichte pastels zijn ideaal als je opteert voor een subtiel kleurenpalet maar toch net iets verder wil gaan dan crème en beige. Je kan het eenvoudig houden door alle muren in dezelfde pasteltint te schilderen. Of je kan een stap verder gaan door een licht pastel op de ene muur en een fellere variant ervan op een andere muur aan te brengen.
Zijn de poederige pastels je iets te lief? Combineer dan bijvoorbeeld zalm en lilatinten met zwart-wit en grafische patronen zoals cirkels en strepen. Op die manier zijn rozetinten niet tuttig, maar strak en stoer. Ook pastel in combinatie met pure, ruwe materialen zoals een betonvloer of een bakstenen muur werkt perfect. Pastel gecombineerd met donkere kleuren, denk maar aan oud roze samen met zwart, zorgt dan weer voor een heel chic resultaat.
 
 IMG_5197-532x798.jpg fluor.jpg
En vandaag is het contrast tussen een zachte pastelkleur en een felle fluortint helemaal hot. Zoet en fris is de nieuwe smaak voor 2014! Deze trendy kleurencombinatie is van de catwalk overgewaaid naar interior design. En met succes! De combinatie van intense felle kleuren met zachte pasteltinten creëert een verrassend sprookjesachtig interieur en bewijst dat de herfst echt niet somber hoeft te zijn. 

Terug naar het overzicht
Naar boven