Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Professioneel schuren: een must do!

Nog een verfklusje in het verschiet? Pak dit aan als een echte professional en zorg voor een grondige voorbereiding. Het verfklaar maken van de ondergrond is daarbij een van de belangrijkste factoren. Het te schilderen oppervlak een goede schuurbeurt geven, is dan ook een zeer doeltreffend middel om een kwalitatief resultaat te behalen.

  • Waarom schuren?

- Oude verflagen, roest (bij metaal) of verweerd hout verwijderen.
- Oneffenheden wegwerken.
- De poriën openen van het hout zodat de verf goed hecht.

  • Welke korrel voor welke toepassing?

Het basisprincipe is: hoe hoger het getal, hoe fijner men schuurt.
- P40 – P60 – P80: Grof schuren om oude verflagen te verwijderen of om verweerd hout terug blank te zetten.
- P100 – P120: Indien mindere verwering of bij beperkte afname van oude verflagen.
- P180: om na het aanbrengen van een grondlaag nog even op te schuren om de houtvezels weg te werken.
- P 220 – P240: Om tussen 2 lagen lak even op te schuren voor een perfect egaal resultaat. Deze korrel kan ook gebruikt worden om oudere verflagen die nog in perfecte staat zijn wat ruw te zetten.

  • Soorten schuurpapier en schuurmiddelen

Paintfactory is voorstander van droog schuren. Het voordeel hiervan is dat de ondergrond niet nat wordt. Hiervoor hebben wij verschillende schuurmiddelen ter beschikking die gecatalogeerd worden onder ‘professionele schuurmiddelen’. Deze term verwijst naar de schuurkorrel die door de jaren heen geëvolueerd is van een zandkorrel naar een hoogtechnologische, synthetische korrel die zijn scherpe kanten blijft behouden na meermaals te gebruiken. De verschillende soorten zijn:

Schuurpapier SIAREXX: schuurpapier is de meest gekende en ook de meest gebruikte vorm. Het nadeel van schuurpapier is dat de intensiteit van het schuren afhankelijk is van de druk die op het schuurpapier wordt uitgevoerd. Hierdoor kan het zijn dat bepaalde delen van de ondergrond meer of minder geschuurd zijn.
Schuurspons hard en zacht SIAFOAM : om het hierboven beschreven nadeel van schuurpapier te omzeilen, werd dezelfde schuurkorrel op een spons geplaatst. De drukkracht wordt op die manier meer gespreid zodat het oppervlak gelijkmatiger kan geschuurd worden. Bijkomende voordelen zijn dat de spons kan uitgespoeld of uitgeklopt worden wat een duurzamer gebruik met zich meebrengt.
Combiblock SIAFOAM (68x96x27): dit schuurmiddel bevat een scherpe hoek en werd speciaal ontwikkeld voor het schuren van moeilijke plaatsen, bijvoorbeeld het schuren van een lambrisering.
SIALAC HYDRO : Heel fijn schuurpapier voorzien van een dun laagje mousse voor het schuren van watergedragen lakken.
Schuurmat SIAFLEECE: Matje met minuscule schuurvezels. Blinkt uit in gebruiksgemak en duurzaamheid omdat de poriën niet vervuild kunnen geraken door het schuurstof.
• Schuurgaas TECHNO: dit gaas wordt op een Handschuurder TECHNO geplaats en is ideaal bij het schuren van grotere oppervlaktes. De Handschuurder ligt goed in de hand en verdeelt de druk op het volledige oppervlakte.

Uiteraard hebben we bij Paintfactory - naast alle handmatige schuurmaterialen - ook de ideale producten voor het machinaal schuren.

Terug naar het overzicht
Naar boven