Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Tips om je huis klaar te maken tegen de zomer

Met de zware winter achter de rug hebben onze huizen het hard te verduren gehad en misschien hebben we de laatste winterprik nog niet gehad. Toch denken we al eens na wat er moet gebeuren om het huis klaar te maken voor de zomer en er misschien een blikvanger in de straat van te maken.
 
Onze gevel en ons terras zijn immers meer een meer een verlengstuk van onze leefruimte, dus is het belangrijk om deze ook onder handen te nemen in de grote schoonmaak.
 
Begin met een inspectie van de gevel en het terras. Let vooral op:
 
- groen en mosaanslag

mosgroei 3.jpg
 
- afbladdering van verf

onthechting brievenbus.jpg
 
- barsten in de gevel

barsten in de gevel.jpg
 
- roestvorming
 
roestuitbloeding gevel.jpg
 

Wat kan je nu aan bovenstaande situaties doen?

Groen en mosaanslag
Paintfactory heeft een ideaal product voor de verwijderen en voorkoming van groene aanslag. Grilo DES kan op heel wat ondergronden toegepast worden: muur, dak, terras, tuinmeubelen,... Kortom één product voor heel wat verschillende ondergronden.
Je brengt dit product aan in een oplossing van water (5% Grilo DES) en laat dit in de ondergrond intrekken. Dit kan met een borstel of door te spuiten. Je hoeft dit niet na te spoelen met zuiver water. Dit product zorgt niet alleen voor het verwijderen van bestaande mosaanslag, maar zal er ook voor zorgen dat nieuwe aanslag niet zo snel hecht aan de ondergrond.
 
Afbladdering van verf
Het is heel belangrijk om af en toe een check-up te doen van de bestaande schilderwerken om te zien of er nergens onthechting is. 
Indien dit wel het geval is, dienen alle onthechte delen verwijderd te worden. Voor te schilderen dient een ondergrond immers te voldoen aan 3 eigenschappen: de ondergrond moet proper, droog en vast zijn.
Alles wat dus niet vasthangt aan de ondergrond, dit kan afpellende verf zijn, maar dus ook slechte voegen, dienen verwijderd te worden alvorens te schilderen. Je kan dit verwijderen door te schuren, af te bijten of onder hoge druk af te spuiten. Nadien kan je het geheel terug schilderen met de gepaste hout -of muurverf.
 
Barsten in de gevel
Door hevige temperatuursschommelingen en/of grondverschuivingen, kunnen er barsten in de gevel optreden. Met Paracryl Exterior, een hoogwaardige, ééncomponent voegkit, specifiek geschikt voor buiten, kan je kleine scheuren gaan dichtmaken. Dit doe je best door de scheur in een 'V' open te krabben en daar de kit in op te  spuiten. Dit is een elastische kit, die direct na het plaatsen regenvast is en al na 30 minuten kan overschilderd worden. Is de barst wat groter, dan gebruik je best Aguaplast Super Repair. Dit is een vulmiddel, specifiek geschikt voor gevels in alle types ondergronden. Voordeel is dat je tot eender welke laagdikte kan gaan met dit vulmiddel zonder dat deze gaat krimpen. Na 24 uur drogen is de Super Repair overschilderbaar met elk type gevelverf. 
Na het herstellen kan je de gevel (opnieuw) gaan schilderen met Muur Buiten, onze standaard gevelverf met anti-groeneffect. Dit kan ook met Muur Buiten Pearl, een 100% waterdampdoorlatende matte gevelverf. Pearl heeft de positieve eigenschap dat vuil zich niet gaat hechten aan de ondergrond en met de regen wordt weggespoeld, het zogenaamde 'lotuseffect'. Wil je iets meer leven in je gevel, dan kan je opteren voor Muur Buiten Kalei, een watergedragen gevelverf met een korrel (verkrijgbaar in grof of fijn) voor een authentieke uitstraling.
 
Roestvorming
Roest dient volledig verwijderd te worden alvorens terug te schilderen. Dit kan dan met Primer Ijzer (verkrijgbaar in zwart, wit, bruin, groen, rood en grijs) of Primer Ijzermenie (enkel in rood/bruin). Je kan deze primers in 2 lagen plaatsen en zo laten staan of overschilderen met Lak Satin of Lak Hoogglans.
 

Paintfactory heeft ook enkele speciale producten voor schilderwerken buiten.

Vocht Silicone Hydro is speciaal ontwikkeld voor het waterafstotend maken van de ondergrond met behoud van de waterdampdoorlatendheid. Het is specifiek geschikt voor het behandelen van gevelstenen, bakstenen en pleisterwerk. Het beschermt de ondergrond ook tegen vorst en mosvorming en voorkomt zoutuitslag en verwering. Je kan de gevel nadien nog overschilderen met een gevelverf, maar dit is niet noodzakelijk.
 
Primer Waterdicht is geschikt voor het schilderen van ondergronden die permanent waterbelast zijn. Voorbeelden hiervan zijn losstaande tuinmuren, brievenbussen,... Deze primer is solventgedragen en bevat een korrel. Het product zorgt er dus voor dat er geen onthechting zal zijn van de verf, zoals je kan zien op de foto van de brievenbus hierboven.
 
Curatief Hydro is een watergedragen product dat ongedierte in je hout, zoals houtworm verwijdert. Dit product heeft niet alleen een curatieve werking, maar kan ook preventief gebruikt worden. Curatief Hydro heeft ook een schimmelwerende werking.
 
Kortom, heel wat producten die ervoor kunnen zorgen dat je huis er vanbuiten terug tiptop uitziet! Voor meer info kan je terecht in één van onze winkels. Tot binnenkort.

Terug naar het overzicht
Naar boven