Schrijf u in op onze nieuwsbrief


Welke kleur krijgen jouw buitenmuren?

Welke kleur krijgen jouw buitenmuren deze zomer?

Met de vakantie en hopelijk ook het mooie weer in zicht, denk je er misschien aan je buitenmuren een likje verf te geven. Gelijk heb je, want jouw woning krijgt heel wat te verduren, van zure regen tot felle zon. Daarom is het belangrijk ze goed te beschermen. Paintfactory heeft tal van producten in het gamma, die jouw huis de bescherming en de look geven die het verdient. En het hoeft heus niet altijd wit te zijn. “Zonder kleur is de architectuur uitdrukkingsloos, blind.”, zei de Nederlandse kunstenaar Theo van Doesburg al. Dat vinden wij ook, maar hoe kies je nu de geschikte kleuren voor je buitenmuren?

 

Buitenmuren schilder je gemiddeld pas om de 10 jaar. Denk daarom goed na over de kleurencombinatie
die je wilt gebruiken. Een weldoordachte kleurkeuze accentueert de mooiste kenmerken van je huis en
kan zelfs foutjes camoufleren. Maar hoe vind je nu die geschikte kleurencombinatie. We geven je
hieronder alvast enkele tips.

Ø  Hou rekening met de omgeving.

 

Put inspiratie uit de kleuren die je buren hebben gebruikt, maar maak er geen kopie van. Kies kleuren die jouw huis er doen uitspringen en tegelijkertijd harmoniëren met die van je buren. Laat je ook inspireren door de natuur. Bekijk de kleurschema’s in het landschap rondom en bouw daarop verder.

 

Ø  Respecteer de stijl van je woning.

Hoe eenvoudiger je huis, hoe minder kleuren je nodig hebt. Maar te weinig kleur kan je huis dan weer vlak en saai laten lijken. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de woning kan je wel voor meerdere kleuren kiezen. Maar spring er voorzichtig mee om, zodat het geheel niet te overweldigend wordt.

Ø  Bekijk de delen die niet geverfd moeten worden.

Welke kleur heeft je dak? Kies een kleur voor de muren die makkelijk combineert met die van het dak. Heb je aluminium ramen of een voordeur die niet geschilderd moeten worden? Kies dan zeker een kleur die past bij de kleur van deze materialen.

Ø  Hou rekening met je interieur.

Laat de tinten die je kiest voor de buitenmuren harmoniëren met het kleurenpalet dat
          je binnen hebt gebruikt. Zo creëer je een mooi geheel.

Ø  Licht of donker?

Lichte kleuren laten je huis groter lijken. Donkere gevels maken je huis dan weer kleiner. Let er ook op dat een kleur die je over een grotere oppervlakte gebruikt, lichter lijkt dan op een staalkaart. Kies daarom een iets donkerder tint uit, dan diegene die je eerst in gedachten had.

 

Ø  Gebruik kleurenfamilies

Contrasterende kleuren zullen de aandacht vestigen op architectonische details. Maar gebruik geen te extreme contrasten, die gaan vloeken met elkaar. Om op veilig te spelen, blijf je best bij één enkele kleurenfamilie. Kies voor de accenten een donkerder of lichtere tint dan die van de gevel, in plaats van een andere kleur.

Ø  Ga voor evenwicht.

Teveel kleurgebruik aan één kant van het huis, zorgt ervoor dat de woning uit balans geraakt. Probeer de kleuren gelijkmatig te verdelen over het gehele gebouw, zodat je een evenwicht creëert.

Ø  Wees voorzichtig met de kleur van het schrijnwerk.

De kleur van het schrijnwerk bepaalt voor een groot stuk de totale look van de woning. Schrijnwerk in dezelfde kleur als de gevel kan in sommige gevallen goed werken, maar het kan een huis evengoed een onafgewerkte, vlakke uitstraling geven. Een donkerder kleur voor het schrijnwerk - vooral dan voor de ramen - kan bij sommige huizen een ‘kader’-effect creëren. Hierdoor lijken de ramen precies kaders aan een muur. Een lichtere tint voor het schrijnwerk dan voor de gevel, is bijna altijd de meest veilige keuze.

Ø  Laat onaantrekkelijke elementen verdwijnen…

Schilder onaantrekkelijke elementen zoals goten, regenpijpen, … in dezelfde kleur als de gevel, zodat ze als het ware verdwijnen in de achtergrond.

Ø  En wat met tuinmuren?

Voor een muur die veel zonlicht vangt, kan je gerust iets koelere kleuren gebruiken, zoals grijs of blauw. Felle kleurtjes kunnen natuurlijk ook, maar die ga je misschien sneller beu zijn. Pas ook op voor helder wit. Dit reflecteert het zonlicht te fel, waardoor zo’n helwitte muur je in de zomer kan verblinden. Welke kleur je kiest hangt natuurlijk af van de sfeer die je voor jouw tuin of terras wil creëren. Droom je weg van Griekse eilanden, dan is een combinatie van wit en helder blauw iets voor jou. Hou je het graag fris en vrolijk, dan is fel groen wellicht de juiste kleur. Of denk je eerder aan een warme sfeer, dan is bloedrood of terracotta heel mooi. Wil je niet dat de kleur van je muur overheerst, kies dan voor neutrale tinten zoals warm wit, beige of lichtgrijs.

Kijkt de muur uit op de noordkant, kies dan wel geen te koele, sombere kleur. Hier komt weinig zon, dus laat de kleur van de muur warmte uitstralen. Okertinten zijn hier bijvoorbeeld heel geschikt.

 

Als je na deze tips nog twijfelt over de juiste kleuren, spring dan eens binnen bij Paintfactory. Wij helpen je graag verder met de juiste producten en kleuren die jouw woning verdient.

Terug naar het overzicht
Naar boven