Een gerenoveerde zolder: prijs?

18/12/2014

Heb je opgroeiende kinderen die meer ruimte en privacy nodig hebben? Wil je een royale logeerkamer met een aanpalende badkamer? Een bureau of knutselruimte? Een loungeruimte om ongestoord een boek te lezen of muziek te beluisteren? Het kan allemaal op zolder. Overdag heb je er een unieke lichtinval en ’s nachts heb je zicht op de maan en de sterren, maar welk budget heb je nodig voor de schilderwerken? Paintfactory nam de proef op de som.

Als de zolder voldoende geïsoleerd is en afgewerkt met gipsplaten kan je in principe starten met schilderen. Voor de oude balken, de muren en ingemaakte kast kiezen we voor een matte afwerking. Als kleur hebben we voor 2953P Worn White gekozen.
Eerst worden de voegen en de vijsgaten van de gipsplaten uitgeplamuurd. Hou er rekening mee dat gipsplaten en plamuur twee verschillende inzuigingen hebben, waardoor het aangeraden is om steeds een grondlaag te plaatsen die dit zal isoleren. Anders bestaat de mogelijkheid dat je kleur- of glansverschillen krijgt na de afwerking.

zoldervoor1.JPG

  • Voor de gipsplaten hebben we het volgende verfsysteem gebruikt:

1 laag PRIMER MUUR en 1 afwerkingslaag met de MUUR MAT.
Beiden zijn ingekleurd met Worn White. Bij bepaalde kleuren kunnen twee afwerkingslagen nodig zijn.

zoldervoor3.JPG

  • Voor de houten balken gingen we als volgt te werk:

Op de houten balken hebben we eerst één laag PRIMER OMNI geplaatst en dan afgewerkt met 2 lagen MUUR MAT. De balken waren zeer poreus en het verbruik van de verf was een pak hoger dan normaal. Voor een mooi egaal resultaat was het nodig om twee afwerkingslagen te plaatsen. We bevelen aan om bij oude balken even te controleren of er geen houtworm aanwezig is. Anders breng je best eerst CURATIEF HYDRO aan. Dit werkt zowel curatief als preventief tegen de aanwezigheid van houtworm. De PRIMER OMNI plaatsen we als hechtingsprimer aangezien de balken in het verleden zouden kunnen behandeld zijn met een vernis of een olie. Dat is niet altijd makkelijk waar te nemen. Balken waarvan het hout mooi glad is, kan je eventueel ook afwerken met de LAK HYDRO SATIN in plaats van de MUUR MAT. Dan blijven ze mooi glad, zijn ze goed afwasbaar en krasvast.

zoldervoor2.JPG

  • De ingemaakte kasten zijn vervaardigd uit MDF. Het volgende verfsysteem werd toegepast:

Eerst gebruiken we de hechtingsprimer PRIMER OMNI die vervolgens wordt afgewerkt met een laag LAK HYDRO SATIN. Dit wel aan beide zijden, anders kan de MDF kromtrekken. Eventueel kan je deuren, ramen, radiatoren, plinten,… met dat zelfde verfsysteem afwerken.
Alle primers en afwerkingsverven werden ingekleurd in dezelfde kleur. Hierdoor kan je vaak een afwerkingslaag uitsparen want bij een witte grondlaag moet je anders nog 2 lagen afwerking voorzien in hetzelfde kleur.

  • Hoeveel verf hebben we nu gebruikt voor deze zolder?

In totaal hadden we zo’n 160m² aan gipsplaten en een 11m² aan balken. De schuifdeur in MDF aan beide zijden was zo’n 6 m² en één schilderdeur aan één zijde, waarvoor we 2m² rekenen.

Dat geeft de volgende rekensom:


PRIMER MUUR: 2 x 10L = 120 euro
MUUR MAT: 2 x 10L = 100 euro
PRIMER OMNI: 2.5L = 32.50 euro
LAK HYDRO SATIN: 1L = 16.90 euro
Totaal: 269,40 euro


Met een budget van 269.40 euro aan verf heb je er dus een mooie een strakke leefruimte bij.
Dit project werd gerealiseerd door MW Decor in Wenduine – www.mwdecor.be.

zolder na1.JPGzolderna4.JPGzolderna2.JPGzolderna3.JPG

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om één van onze medewerkers te contacteren.