Kleur en je interieur: een gouden match

23/10/2014

Waarom is een bepaalde kleur je lievelingskleur? Omdat we er ons goed bij voelen of omdat het een bepaalde sfeer of herinnering oproept. Door te spelen met verschillende tinten en varianten van je favoriete kleuren in je interieur, creëer je voor elk plekje een eigen sfeer waar het telkens aangenaam vertoeven is, ongeacht het gaat om je werkplek, slaapkamer, keuken, woonkamer of zithoek. We zetten de verschillende kleuren en wat ze bij je losmaken even op een rij.

  • Levendige paars –en violettinten: Paars - en zijn nuances - is de kleur van het spirituele en creatieve en kan zowel in een hedendaags interieur als voor een retro-look. Paars aardt perfect in een meditatieruimte of een werkkamer waar inspiratie en creativiteit belangrijk zijn.
  • Zachte bruin- en beigetinten: Bruin en beige zijn aardetinten die warmte, zachtheid en comfort uitstralen. Tegelijk geven ze een zeker cachet en brengen rust in een kamer. Het zijn dan ook tinten die heel vaak terugkomen in een interieur en voor verschillende ruimten geschikt zijn.
  • Geheimzinnige grijstinten: Grijs krijgen we door twee uitgesproken kleuren, namelijk zwart en wit met elkaar te vermengen. Grijs staat voor neutraliteit en bestaat zowel in warme als in koudere varianten.
  • Frisse groentinten: Groen staat voor de natuur, de hoop, het frisse en is de rustigste kleur van alle kleuren. Groen heeft dan ook een kalmerende werking op lichaam en geest waardoor deze tint in zachte nuances geschikt is voor elke ruimte. In een werkkamer bijvoorbeeld stimuleert groen de concentratie.
  • Eigentijds wit: Wit staat voor puurheid en zuiverheid en komt heel vaak terug in een interieur. In combinatie met andere kleuren kan wit fris en levendig aanvoelen, maar opgepast met zuiver wit. Puur wit weerkaatst immers heel veel licht en dat wordt snel als onprettig ervaren. Verschillende varianten van wit in één ruimte kunnen dan wel weer perfect en wordt vaak toegepast in een modern en strak interieur.
  • Rustige blauwtinten: Blauw straalt rust en koelte uit en heeft een kalmerende werking. Daarom is deze kleur heel geschikt voor de slaapkamer, want ze bevordert de nachtrust. Blauw wordt ook heel vaak aangewend in de badkamer. Tenslotte is blauw ook de kleur die de meeste nuances kent, gaande van turkoois naar navyblauw.
  • Passionele roodtinten: Rood staat voor energie, passie, lef en levenslust en is een overheersende kleur. Het is een tint die in het oog springt en daarom zeker mag gebruikt worden als accent in bijvoorbeeld een woonkamer. Rood trekt aan en heeft tegelijkertijd een uitnodigend als intiem effect.
  • Vrolijke geel- en oranjetinten: Oranje en geel zijn verwant en hebben dan ook dezelfde eigenschappen. Ze staan voor vrolijkheid, warmte, licht en stimuleren de geest. Geel is ideaal voor een werkkamer of voor het opfleuren van een donkere kamer. Geel reflecteert dan maximaal het weinige licht dat binnenvalt. Voor wie rood te sterk vindt, kan opteren voor oranje dat als minder opdringerig ervaren wordt.

Kom alvast een kijkje nemen in een van onze Paintfactory winkels en kies de juiste tint van uw favoriete kleur of laat je adviseren door een van onze medewerkers.