Welke kleuren doen het goed in 2011?

01/03/2011

Pantone, één van de grootste kleurensamenstellers ter wereld, koos Honeysuckle als kleur voor 2011. Honeysuckle, letterlijk vertaald kamperfoelie, is een slingerplant met een rozerode kleur. De kleur werd tot kleur van het jaar gekozen vanwege de opbeurende en krachtige werking die we in tijden van crisis goed kunnen gebruiken. Maar ook andere opvallende kleuren doen hun intrede in 2011…      


Uit een wereldwijde ondervraging van designers blijkt dat kamperfoelie dé kleur wordt van 2011. Deze enquête gebeurt ieder jaar in opdracht van Pantone, het bedrijf dat al sinds jaar en dag kleurcoderingen publiceert en een wereldautoriteit is op gebied van kleur. De dynamische rozerode kleur is bemoedigend en opbeurend in tijden van crisis, legt Leatrice Eiseman, executive director van het Pantone Color Institute, uit. "Honeysuckle, ofwel Kamperfoelie is een boeiende en stimulerende kleur die de aanmaak van adrenaline stimuleert. Het ontleent zijn positieve kwaliteiten aan zijn krachtige band met de moederkleur rood, de meest fysieke tint in het spectrum. De kleur kan ook leiden tot een golf van nostalgie naar de bijbehorende heerlijke geur, die doet denken aan de zorgeloze dagen van de lente en de zomer."
Als we ervan uitgaan dat de interieurtrends de fashiontrends volgen, dan zullen we deze kleur ongetwijfeld zien opduiken in onze woning. Dit rozerood geeft in elk geval een frisse, energieke sfeer aan het interieur.

Maar roze is niet de enige opvallende kleur voor 2011. Ook geeltinten doen opnieuw hun intrede en zullen ons dit jaar opvrolijken.  Zowel verfrissend citroengeel als warm honinggeel  beuren  de komende seizoenen onze woonkamer op.
Daarnaast spotten we ook zowel lichte als donkere paarstinten voor de toekomst, van pastelkleurig lavendelpaars tot een diepdonkere wijnkleur. Paars was een paar jaar geleden een vrolijke accentkleur, maar wordt nu eerder een standaardkleur zoals blauw dat was in de jaren ’80 en ’90. Licht violet, donker mauve, rozijntinten en blauwpaars zijn tinten die heel gebruikelijk zullen zijn in de interieurdecoratie van de toekomst.
Verder vallen ons ook nog licht turkoois en vergrijsd groen op als accentkleuren voor 2011.
Grijs wordt de neutrale kleur voor 2011 van witgrijs tot heel donkergrijs en elke schakering daartussen, vaak met een vleugje blauw of groen. Grijstinten zullen niet enkel op de muren te zien zijn, maar  zijn ook populair in meubels en stoffen dit jaar.
Kortom, subtiele kleuren en zachte verftinten als citroengeel, lichtgroen, lavendelblauw of –roze zullen het de komende seizoenen goed doen op grote muuroppervlakken, terwijl we heldere en scherpe kleuren zoals rozerood en donker bruinpaars zullen zien als  accenten. Een paarsbruin gecombineerd met neutrale (licht grijs, wit of beige), warme (honinggeel,  donkerrood of dieporanje) of romantische ( roze, rozerood of hemelsblauw) kleuraccenten, dat is dé interieurtrend voor 2011.

De trendkleuren van Paintfactory voor 2011 zijn:
Het rozerode ‘2188D - grenadine’
Het honinggele ‘2028C King’s Ransom’
Het citroengele ‘2667P Soft Yellow’
Het lavendelpaarse  ‘2340P Sweet Lavender’
Het donker paarsrode ‘2196C Burgundy’
Licht turkoois ‘2459T Sitka’
Vergrijsd groen ‘2579D cool gras’