Een plafond schilderen? Geen probleem met deze handige stappen!

16/05/2023
Het schilderen van een plafond kan een uitdagende taak zijn, vooral omdat je boven je hoofd moet werken en het vaak om een groter oppervlak gaat dan een muur. Maar maak je geen zorgen! Met deze eenvoudige stap-voor-stap handleiding klaar je deze klus zonder problemen. Laten we beginnen!
 

Stap 1: Een goede voorbereiding is essentieel!

Voordat je begint, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

 • Verwijder alle lampen uit het plafond.
 • Maak de kamer zo veel mogelijk leeg, zodat je gemakkelijk met je ladder kunt manoeuvreren.
 • Bedek eventuele meubels en vloeren met afdekfolie.
 • Haal gordijnen weg.
 • Schakel de elektriciteit in de ruimte uit en houd de temperatuur laag om te voorkomen dat de verf te snel droogt.
 • Als je de muren later nog gaat schilderen, hoef je geen tape te gebruiken voor het afplakken.

Stap 2: Repareer eventuele scheurtjes of barstjes

Als er scheurtjes of barstjes in het plafond zijn, vul ze dan op met geschikt vulmiddel en gebruik een plamuurmes. Schuur daarna de gerepareerde plekken en zorg ervoor dat het plafond stofvrij is.

Stap 3: Breng de primer aan

Nu is het tijd om de primer aan te brengen. Afhankelijk van de staat van je plafond, kun je kiezen uit verschillende primers:

 • Gebruik Primer Muur als standaard isolerende primer. Deze kan al in de kleur van de eindlaag worden gekleurd, wat je een extra laag kan besparen.
 • Als je plafond poederig is, gebruik dan Primer Fixatie. Dit is een transparante substantie die er melkachtig uitziet. Zorg ervoor dat je het goed afdekt, omdat het een dun product is. Daarna nog een laagje Primer Muur en je kan weer verder.

Stap 4: Begin met het schilderen van de randen

Gebruik een borstel om de randen van het plafond te schilderen. Beperk dit tot de gebieden waar je op dat moment aan het werk bent.

Stap 5: Schilder het plafond in vlakken

Schilder het plafond in vlakken van ongeveer 1 meter bij 1 meter met een verfroller. Werk van links naar rechts of omgekeerd en vermijd het wisselen van werkwijze om overlappingen te voorkomen. Begin in de hoek waar de meeste ramen zijn voor een beter resultaat. Zie de afbeelding hieronder voor een voorbeeldschema.
Verdeel de verf gelijkmatig door horizontale en verticale bewegingen te maken. Zorg ervoor dat je voldoende verf op de roller hebt.

 

Stap 6: Breng de eindlagen aan

Laat de primer goed drogen en breng vervolgens 1 of 2 eindlagen aan volgens dezelfde methode als de primer.

Stap 7: Verwijder de tape

Als de verf nog nat is, trek dan de tape in een hoek van 90 graden af.

Extra tips:

 • Als je de hele kamer gaat schilderen, begin dan altijd met het plafond om te voorkomen dat verfspatten op de afgewerkte muren terechtkomen.
 • Plaats de dag ervoor emmers met warm water in de ruimte om de luchtvochtigheid te verhogen en te voorkomen dat de verf te snel droogt.
 • Zorg ervoor dat je voldoende verf hebt en ongestoord kunt werken. Onderbreek het schilderen van het plafond indien mogelijk niet.
 • Gebruik een stevige en gemakkelijk verplaatsbare ladder voor je veiligheid en gemak.

Met deze handige stappen en tips is het schilderen van je plafond een eitje! Veel succes met je project!