Oude meubeltjes opnieuw lakken

28/10/2022

Heb je nog ergens een afgedankt kastje of enkele ouderwets ogende meubeltjes staan? Doe ze niet van de hand, maar geef ze een tweede leven. Recycling en upcycling is momenteel een echte trend en de ideale manier om bestaande meubeltjes te hergebruiken. Of ben je handig? Laat dan je creativiteit de vrije loop en steek je eigen meubelstuk in elkaar. Schilder ze in een trendy kleur en meteen heb je een leuke eyecatcher in je interieur voor weinig geld. 

In dit stappenplan tonen we je hoe je meubels kunt lakken. Een andere optie is natuurlijk om ze een natuurlijke textuur te geven, daarvoor kan je te werk gaan met BRUUT.

Hoe ga je te werk?
Een of meerdere delen van meubeltjes zijn vaak vervaardigd uit MDF. MDF (Medium Density Fibreboard) is een vezelplaat die bestaat uit fijngemalen houtvezels en verlijmd is met kunstharsen. Voordelen van MDF zijn dat ze lijm- en slijtvast is en een grote stabiliteit biedt. In onderstaand stappenplan nemen we dan ook MDF als basis.

Stap 1: de juiste primer voor je houten meubelstuk 
Voor het schilderen van MDF starten we met de grondlaag. Om in je opzet te slagen is een goede grondlaag immers heel belangrijk.
Kies voor Omni Hydro. Deze watergedragen primer droogt snel waardoor de MDF zijn oorspronkelijke eigenschappen behoudt en er geen inhoudsstoffen migreren. Eén laag primer is meestal voldoende. Deze primer kan ook al aangekleurd worden in het kleur van je keuze. Handvaten of andere onderdelen in metaal of hard plastic? Geen probleem, Omni Hydro kan dit perfect aan.

Stap 2
Schuur het oppervlak nog even na. Het kan immers voorkomen dat bepaalde houtvezels in de MDF rechtop komen te staan. Schuur met een korrel P200 of P220 die niet alleen heel fijn schuurt, maar de houtvezels ook gemakkelijk verwijdert.

Stap 3
Maak alles opnieuw stofvrij en dan kan je al meteen beginnen met schilderen. Kies je favoriete kleur en werk af met een of twee lagen (afhankelijk van de kleurkeuze) van onze watergedragen
Lak Hydro Satin of Lak Hydro Hoogglans. Laat alles goed drogen en zoek nu een plekje voor je ‘nieuwe’ aanwinst.


Nog enkele tips

  1. Schilder steeds ook de achterzijde van de MDF-plaat. Zo voorkom je dat de MDF plaat krom trekt.
  2. Gebruik steeds dezelfde verfsoort om alle zijden van de MDF-plaat te schilderen.
  3. Schilder met speciaal aangepaste verfkwasten en verfrollen voor MDF en watergedragen lak. Voor grote oppervlakken doet een viltrol met kleine haartjes het werk. Voor het fijnere schilderwerk zijn verfkwasten met synthetische haren meer geschikt.