Help, mijn verf vergeelt!

27/04/2021

Vergeling valt meestal op wanneer je herschildert.  Je schildert met verse verf op de oude laag en merkt dat er een groot, gelig kleurverschil is. Dit is geen fout in je verf. 
Vooral bij olieverven gebeurt dit, bij wateroplosbare verven komt het nauwelijks voor. In donkere kamers of plaatsen waar weinig natuurlijk licht is zal dit het meest opvallen. De beste optie is herschilderen, aangezien je dit probleem bijna niet kan bijwerken.

Waarom vergeelt verf?

Op olie gebaseerde email wordt nog steeds vaak gebruikt in huis, denk maar aan je plinten, kasten en deuren. Ze kunnen sterk glanzen en genieten van een goede blokweerstand en slijtvastheid. Deze taaiheid komt door de langdurige uithardingsreactie van de.
Een effect van de uithardingscyclus van de olie is vergeling die in de loop van tijd toeneemt. Deze vergeling is vooral merkbaar in vernissen en witte of lichtgekleurde verven. De vergeling van lakverven op oliebasis is alombekend in de verfindustrie.

Alle lakverven op oliebasis zullen na verloop van tijd vergelen, maar er zijn factoren die het proces kunnen versnellen en aanzienlijk erger maken, vooral in de eerste maanden nadat de verf is aangebracht. Lage temperaturen, hoge vochtigheid en blootstelling aan ammoniak helpen zeker niet. Ammoniak komt voor in sommige wateroplosbare verven en in reinigingsproducten en vermijd je dus best.

De andere factor waarvan bekend is dat deze de vergeling van email op oliebasis versnelt, is te weinig natuurlijk of kunstlicht. Dit staat bekend als donker vergeling. Je ziet het vooral in ruimten zoals de binnenkant van kasten of achter deuren die langdurig openstaan. In tegenstelling tot blootstelling aan ammoniak, kan donkere vergeling worden teruggedraaid door blootstelling aan zonlicht. Hoe zot is dat?

Hoe kan ik vergeling tegengaan of minimaliseren?

Alle lakverven op oliebasis zullen na verloop van tijd vergelen, Paintfactory raadt het volgende aan om overmatige vergeling te minimaliseren, vooral in witte of lichtgekleurde verven op oliebasis:

1.     Breng de verf op oliebasis niet aan bij lage temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad omdat de uitharding wordt be├»nvloed.

2.     Zorg voor een goede ventilatie en natuurlijk licht in de ruimte waar je bezig bent.

3.     Vaak wordt lakverf aangebracht op deuren en sierdelen voor de wanden geschilderd worden. Laat de lakverf minimum 48u uitdrogen voor je begint met de wanden. Of werk in de omgekeerde volgorde, ook met een droogtijd van 48u.

4.     Gebruik geen schoonmaakproducten met een hoog ammoniakgehalte in de buurt van recent schilderwerk. Kijk op het etiket van het schoonmaakmiddel.

5.     Vermijd het aanbrengen van email op oliebasis op oppervlakken waar weinig tot geen licht zal zijn.

6.     Of schilder met LAK HYDRO. Deze lakken zullen nauwelijks vergelen.

Hoe kan ik vergeling rechtzetten of omdraaien?

Indien de vergeling te wijten is aan te weinig natuurlijk licht, dan kan je de vergeling op termijn tegengaan door de verf bloot te stellen aan natuurlijk licht. Dit duurt wel even. 
Als de vergeling te wijten is aan slechte ventilatie en blootstelling aan ammoniak, dan is herschilderen de enige optie. 

Ook dan raden we aan onze watergedragen verven LAK HYDRO te gebruiken als nieuwe toplaag.