Stappenplan voor een geslaagde verfklus

08/06/2023

Schilderwerken gepland, maar heb je moeite om het begin en einde van je verfproject voor je te zien? Maak je geen zorgen, met dit handige stappenplan helpen we je op weg naar succes. En als je nog vragen hebt, staan we altijd klaar om je te adviseren, zowel in onze winkels als online.

 

VOORBEREIDING EN BENODIGDHEDEN

Afdekmateriaal: Bescherm je meubels, vloer, ramen en muren door ze af te dekken. Vergeet ook niet aan jezelf te denken!

 

VOORBEREIDING VAN HET OPPERVLAK

Schuren: Schuren is essentieel om oude verflagen te verwijderen, de verf goed te laten hechten en een strak resultaat te krijgen. Er zijn verschillende schuurmiddelen beschikbaar in verschillende korrelgroottes. Hoe hoger het nummer, hoe fijner de schuurkorrel. Let op: schuur niet op een pas gepleisterde muur, hiervoor kun je beter een wandschaaf gebruiken.

Afbijten: Als je bestaande verflagen wilt verwijderen, kun je een verfafbijter gebruiken. Vergeet daarbij niet een steekmes te gebruiken. Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen een plamuurmes en een steekmes. Als het mes heen en weer kan bewegen, is het een plamuurmes. Een steekmes is veel harder en minder flexibel.

Reinigen: Zorg ervoor dat het oppervlak droog, stevig en schoon is voordat je met schilderen begint. Vroeger werd de ondergrond vaak gereinigd met ammoniak verdund in water. Hoewel dit nog steeds kan, hebben wij een milieuvriendelijk alternatief: Bono Tools Cleaner en Cleaner Spray.

Vullen en plamuren: Vul gaten in de ondergrond met vulmiddel en egaliseer het oppervlak met plamuur. Vergeet niet om een plamuurmes aan te schaffen.

Kitten: Kitten is het aanbrengen van een kit om naden, kieren en scheuren af te dichten voor een naadloze afwerking. Kies de juiste kit op basis van je behoeften en gebruik een kitpistool om gelijkmatig aan te brengen. Gladstrijken en volledig laten uitharden voordat je gaat schilderen voor een professioneel eindresultaat.

 

AAN DE SLAG MET VERF

Hulpmateriaal: Als je met verschillende kleuren werkt en geen zin hebt om je verfbakje steeds schoon te maken, kun je wegwerpverfbakjes overwegen. Deze worden per 5 verpakt. Heb je specifiek materiaal nodig voor een bepaalde schildertechniek?

Tape: De juiste tape is vaak onderschat, maar essentieel voor een strak resultaat.

Kwasten: Er zijn kwasten in allerlei vormen, maten en kleuren verkrijgbaar. Tip: Als je een kwast voor het eerst gebruikt, wrijf er dan even mee over schuurpapier om losse haartjes te verwijderen. Als je van plan bent om de kwasten opnieuw te gebruiken voor een volgend schilderproject, kies dan voor kwasten waarbij de haren bijeengehouden worden met een touwtje.

Rollen: Net als kwasten zijn er verschillende soorten verfrollen. Gebruik rollen met langere haren voor oppervlakken met een structuur, zoals bakstenen. Rollen met kortere haren zorgen voor minder structuur en een strakker resultaat. Let op: met deze kortere rollen moet je voldoende verf opnemen om geen rolbanen te krijgen. Tip: Om losse haartjes te verwijderen bij het eerste gebruik van een verfrol, omwikkel deze dan met gele tape. Als je tijdens het schilderen een pauze wilt nemen, doe dan je verfrollen in een luchtdichte plastic zak om te voorkomen dat er lucht bij komt.

 

NA HET SCHILDEREN

Reinig je gereedschap: Reinig je verfgereedschap met het juiste schoonmaakmiddel. De instructies hiervoor staan meestal op de verpakking.

Klaar voor een verbluffend resultaat? We zien het graag! Vergeet ons niet te taggen op social media!